Inspiration & Kunskap

Att testa ett mjölkningssystem

Det känns lite som Mandelmanns goes AI när man plockar in den senaste tekniken i något så traditionellt som att mjölka kor men det är oerhört häftigt att se utvecklingen på det här sättet. Vi tackar Hanna Sjölinder som är testare för att hon delar med sig av hennes och teamets utmaningar och för att vi fick en chans att hälsa på DeLaval i Tumba utanför Stockholm.

Vi träffas på testgården Hamra som ligger i anslutning till huvudkontoret. Där utvecklas och testas mjölkningssystem för kor och den här dagen har de fått besök av James Bach för att inspireras i testarbetet.

Det är väldigt coolt att se live när alla kor självmant äter och går in i mjölkningsstationen. Det är en oerhört lugn och harmonisk stämning i stallet där korna bor.

 

Hanna Sjölinder berättar mer:

Alla som jobbar med test hos oss testar mjölkningssystem. Min grupp jobbar med automatisk mjölkning, där en robotarm hittar och sätter på spenkopparna på kons juver. Den viktigaste metoden för min grupp är att ta reda på saker om hur vårt system fungerar ute på gårdarna. Vi har haft det fokuset sedan produktutvecklingen startade 1997.  Under de senaste åren har vi försökt komma vidare i hur vi kompletterar den metoden.

Våra största utmaningar är att försöka ta reda på hur vi kan komplettera testningen för att förbättra den samt bygga upp en organisation som kan genomföra det. En annan utmaning är att kommunicera både behov och resultat till andra grupper internt som inte jobbar med test. Vi testar mer i labbet nu än tidigare, men ser fortfarande ett behov att testa ännu mer utan tillgång till ett komplett system. Ett problem är att hårdvaran är dyr och komplex. Det betyder att robotarna som finns är få och ofta upptagna, det är resurser som delas med utvecklare.

 

 

En lovande utveckling är att en omvärldsimulering nyligen tagits fram för mjukvaran i vår mjölkningsrobot. Andra delar av företaget har kommit längre inom det området och testar redan mjukvara i en simulerad miljö.

Det var en brokig skara testare som mötte James Bach, från de som företrädesvis testar på gård till de som oftast ser kor i ”sifferform”. I en sådan grupp passar James underhållande och avslappnade stil. Han tog extra poäng med flera underfundiga kopplingar till just vår verklighet. Budskapet är dock något att ta seriöst på. Min tolkning är att det handlar både om att vi ofta vet vad ”verklig testning” är utan att kunna uttrycka det. Men även att vi har ett ansvar att teoretisera till viss del, för att sedan kunna välja rätt metoder för en given situation och kommunicera den med omgivningen. En viktig behållning från besöket var de diskussioner och tankar det satt igång hos oss internt efteråt.

Tack Hanna och DeLaval för en väldigt intressant dag!

Vill ni också ha inspiration av James så hör av er till mig
Marie Sundbom, 0723-27 86 53 eller marie.sundbom@addq.se

DeLaval är världsledande inom mjölkningsindustrin. De levererar integrerade lösningar för mjölkproduktion utformade för att förbättra produktion, djurhälsa och den övergripande livskvaliteten för mjölkproducenter. Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning och kompletta system för mjölkproduktion och djurhållning världen över. DeLaval levererar även service och ett brett utbud av tillbehör. Företaget levererar effektiva system för mjölkning, driftsledning, kyla, utfodring, utgödsling, ventilation och energiåtervinning.

 

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration