Inspiration & Kunskap

CQA är framtiden

Vi befinner oss i ett paradigmskifte. Systemutveckling präglas alltmer av kontinuerliga processer och det påverkar test och övriga discipliner inom mjukvaruutveckling.

CI (Continuous Integration) och CD (Continuous Delivery) är metoder inom systemutveckling som möjliggör snabba leveranser av ny och/eller uppdaterad programvara. Som vid tidigare paradigmskiften är det programmeringsdisciplinen som har drivit på utvecklingen.

När snart inte är fort nog

Tiden det tar för ny teknik att bli föråldrad har blivit mycket kort och för de allra flesta organisationer är time-to-market idag den avgörande framgångsfaktorn. Historiskt sett tog det 100 år för kameran att gå från innovation till kommersiellt tillgänglig produkt, för bilen var motsvarande tid 50 år. För Apples iPhone tog det endast 1 år innan en likvärdig, konkurrerande produkt fanns tillgänglig (Android-telefonen). Med stor sannolikhet kommer denna period i framtiden att minska till ett par månader, eller kanske till och med veckor.

Ladda ner vår guide - Introduction to CQA (continuous quality assurance)

Vissa organisationer upptäcker inte att omvärlden förändras förrän konkurrenterna är hopplöst förbi och de har förlorat mer eller mindre hela sin marknad. Historien är full av exempel på detta: Nokia, Lotus, Kodak, Facit med flera.

Dagens utvecklingsorganisationer har svårt att integrera och tillgodogöra sig fördelarna från nya kontinuerliga test- och leveransmetoder. Få testledare, projektledare, kravanalytiker, release-managers eller driftansvariga vet hur de kan tillgodogör sig fördelarna och jobbar vidare i någon sorts time-boxad iterativ process.

”SCRUM är så 90-tal...”

När SCRUM formaliserades 1995 var det vanligaste operativsystemet 16-bitars Windows 3.1 och enda möjligheten för vanliga hushåll att koppla upp sig till Internet var via ett uppringt modem.

Det är inte mycket inom IT-branschen som är så gammalt.

Det är förstås mycket som har hänt i IT-branschen sedan dess. Några exempel är Internets genomslag, Google, iPhone och Facebook.

Kontinuerlig kvalitetssäkring är framtiden

En kontinuerlig, cykellös, parallelliserbar och ständigt pågående process där kontinuerlig kvalitetssäkring (Continuous Quality Assurance) är en integrerad beståndsdel, är det som är på väg att ta över.

En sådan process drar nytta av CI, CD, DevOps och andra moderna metoder fullt ut. Den gör det möjligt att gå från planering till implementation och test till leverans och produktionssättning på några dagar, eller till och med timmar.

Att bygga och underhålla mjukvara blir alltmer komplext. Därför behöver vi utveckla fler och fler verktyg och tekniker för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Det gör det svårt att hitta balansen mellan kvalitet och innovation, struktur och kaos. Vår CQA-guide är skapad för att hjälpa dig med just det, ladda ner den nedan! 

 

Ladda ner CQA-guiden

 

Skrivet av

Viktor Lazslo

är automatiseringsexpert och har i mer än 22 års tid jobbat med att effektivisera mjukvarutestning och utveckling med hjälp av verktyg, automatisering och processförbättringar både internationellt och i Sverige. Viktor har omfattande kunskaper inom systemutveckling och programmering samt i att ta fram verktyg för funktionella- och prestandatester.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration