Inspiration & Kunskap

Continuous - en trend som allt fler behöver hoppa på

Som QA Manager är det en viktig del av jobbet att ligga i framkant och hålla koll på trender inom mjukvaruutveckling. Det kommer ständigt nya metoder och arbetssätt för att säkerställa en snabb leverans som ger affärsnytta och håller rätt kvalitet. Continuous är en viktig trend att ha koll på om du jobbar inom test.

Idag jobbar många inom mjukvaruutveckling enligt Scrum, en agil arbetsmetod som har funnits sedan 90-talet. Det var länge en av de mest moderna inom utveckling och innebär ett mer flexibelt arbetssätt än som tidigare var möjligt inom i den planerande världen. Men i dagens läge behövs snabbare och mer anpassade arbetsmetoder för att lyckas hålla ett snabbt tempo och möta de höga kraven på användarvänlighet och en snabb time-to-market. Inom de närmsta åren förväntas nästa stora trend inom test istället vara continuous. I det här blogginlägget berättar vi mer om vad det innebär och varför du som jobbar inom test bör sätta dig in i denna trend.

 

Därför krävs snabbare metoder

Utvecklingen går hela tiden fortare och vi går i rasande fart mot en värld där mer och mer av tekniken vi använder dagligen ska vara integrerad och ihopkopplad med varandra. Våra smartphones ska kunna kommunicera med våra datorer, högtalare, hemlarm och så vidare. Idag ställer slutkonsumenten mycket högre krav på att tekniken ska fungera, och att nya uppdateringar ska släppas snabbt och utan krångel. För att leva kvar inom testutveckling krävs det att du är på hugget och hela tiden levererar nästa version snabbt.

 

Snabbare feedback

Allt fler har insett att mjukvara måste levereras kontinuerligt och fort för att tillfredsställa kunder och uppfylla de krav som idag finns på leverans. Continuous innebär att teamen jobbar kontinuerligt i korta cykler och hela tiden tar små steg i taget. Det handlar om att skapa en kundnytta i varje iteration och snabbt få feedback på vad som fungerar och eventuellt inte fungerar, så att det tidigt kan rättas till. Inom continuous-världen tas temperaturen på en produkt flera gånger om dagen till skillnad från i den planerande världen, när det kan gå flera månader mellan varje check. Dessa regelbundna checkar gör det möjligt för teamen att anpassa sig efter de ändringar som upptäcks under arbetets gång. Nya funktioner, buggfixar, experiment i produktion eller direkt till användarens händer och konfigurationsändringar kan ske snabbare och säkrare.

 

DevOps-cycle-PPT-COLOURS-Copy

 

Continuous låter mjukvaruutvecklare leverera uppdateringar snabbt och effektivt, vilket gör att tiden mellan att en funktion är färdigutvecklad till att den ligger i produktion minskas. Det möjliggör också att vid behov snabbt kunna släppa nya uppdateringar eller versioner, direkt till användarens händer.

 

Sammanfattning

Idag uppkommer det ständigt nya arbetssätt och metoder inom test att hålla koll på och förhålla sig till. En snabb utveckling kräver flexibla, kontinuerliga metoder och ett adaptiv arbetssätt som möjliggör ändringar under arbetets gång. Inom de närmsta åren kommer continuous växa sig allt större, en stor anledning till att ha få full koll på det redan nu. 

Vill du läsa mer om den moderna QA Managern? Ladda ner vår E-bok! 

New call-to-action

 

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration