Inspiration & Kunskap

Fördelarna med ett test eller mätsystem

Med ett bra mätsystem blir det enklare att mäta på dina produkter under hela deras livscykel. Har du ett bra testsystem så kan du ha koll på kvaliteten i produktion.

Rätt designade så blir dessa lätta att underhålla och anpassa allt eftersom behoven ändras.

När jag gick i skolan skrev jag en uppsats om Bondfilmen Moonraker.  Jag skrev att tekniken var perfekt. Min lärare blev nog lite skrämd. Han höll inte alls med för att den tekniken var ju framtagen av en galen skurk i syfte att förgöra större delen av mänskligheten! Men det var ju inte det jag menade… 

I Bondfilmerna fungerar alla avancerade mackapärer direkt. Men i verkligheten krävs det en mängd prototyper innan något ens fungerar någorlunda. Till exempel används de första 200 producerade bilarna av en ny modell endast för test. Varje motormodell körs hundratals timmar innan de hamnar i en bil. Och uppskjutning av raketen Ariane fick göras tre gånger innan de till slut fick iväg den. I Moonraker skickar skurken upp flera raketer samma dag utan att testat dem innan! Att det skulle funka i verkligheten är så osannolikt att det finns inte – snarare hade skurken fallit på eget grepp och sprängt sig själv. 

Testa, testa och testa igen

Många, som min lärare, lever i tron att när man räknat ut hur en pryl skall funka, är det bara att sätta ihop den så är det klart! De har ingen aning om hur mycket fysiska universum trilskas!

Man måste börja med ett antal prototyper som man testar och mäter på för att hitta bästa lösningen. I detta skede kan man behöva använda ett mätsystem för att få repeterbara mätningar. Fysiska universum trilskas med mätningarna också! Dessutom har vi mänskliga faktorn… Jag kan berätta mer om mätsystem i ett senare inlägg.

När man kommit så långt att man har en hyfsat färdigutvecklad produkt och en produktionslina så behövs mer testande. För varje producerad sak blir minst lite unik, hur man än anstränger sig. Därför behöver man ha produktionstest. Den kan vara manuell, om produkten är lätt att kontrollera och löneläget låg men vid någon viss gräns så är det mer lönsamt med ett testsystem. Passerat viss komplexitet och kvalitetskrav så tar det för lång tid, blir för dyrt och osäkert att testa manuellt.

Dagens produkter är ofta mycket komplexa och produktionsprocessen har dessutom oftast hög automationsgrad för att spara in på arbetskostnaden. Detta, samt det faktum att maskiner bygger produkterna, gör att sannolikheten är stor att fel ska uppstå.

Tidigare upptäckta fel = mindre kostnad

Att finna felen tidigt i produktionsprocessen kostar inte mycket, men att upptäcka felen när mycket tid och arbete lagts ner på produkten kostar desto mer. Om felen upptäcks av kunden eller slutanvändaren är kostnaden mycket hög, både i ekonomiska termer och i förlorat anseende. I värsta fall måste produkten returneras eller en reparatör skickas ut till installations­platsen för att åtgärda felet. Det betyder att många mätningar och verifiering av prototyper kan behövas under utvecklingsarbetet.

 

Därför ska man ha ett Testsystem. Antingen kan man bygga ett eget själv eller så kan man ta hjälp av någon som har en plattform och tidigare erfarenhet av att bygga testsystem. Oavsett så har vi tagit fram en guide med vad ett testsystem bör innehålla och vad mer man behöver tänka på samt argument för att bygga eget eller ta hjälp.

 

Ladda ner Test och Mätsystem Guiden

 

 

Skrivet av

Anders Isacson

är en konsult med lång erfarenhet av systemdesign. Han drivs av att samordna arbete med andra för att uppnå bästa möjliga kundnytta. Med objektorienterad systemdesign i LabVIEW eller C# bidrar han till mät- eller testsystem som är lätta att underhålla.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration