Inspiration & Kunskap

Fördelar med och effekter av Continuous delivery [video]

Även om det har pratats en hel del om continuous de senaste åren så är det fortfarande ett område som är väldigt nytt för många företag. Man vet inte riktigt vad det är, hur det fungerar eller varför det är viktigt. Så vilka är fördelarna och vilka är effekterna vi kan förvänta oss av att jobba med continuous delivery?

Jag ser framförallt tre väsentliga fördelar. I klippet nedan går jag igenom vilka det är närmare. 

VarforContinuous_TEXTAD

 

Reducerad kostnad

Om man releaser en gång per dag, eller till och med flera gånger per dag så är det ganska självklart att man vill ha lägre kostnad för den releasen än om man till exempel releaser fyra gånger per år. Målet är helt enkelt att reducera kostnaden så att man kan releasa ofta utan att det kostar så mycket mer.

Läs även: Continuous integration och continuous delivery - så funkar det 

Snabbare genomströmning

Continuous som arbetssätt gör att vi kan släppa mindre releaser ofta vilket i sin tur möjliggör de snabba leveranser som slutanvändaren idag förväntar sig. Men det är också så att vi vill få ut det vi har gjort så snart som möjligt när det är färdigt, så att vi kan börja tjäna pengar på det vi har skapat. Då går det inte att ha en lång fördröjning på det som är färdigt till att det kommer ut som en färdig produkt på marknaden. 

Minimerad Risk

Den tredje och kanske viktigaste fördelen som många glömmer bort är att continuous som arbetssätt minimerar risk. Om vi releasar sällan och gör en så kallad ”Big bang”, alltså skapar ett helt nytt system som vi lanserar på en gång, kan det i princip gå hur som helst. I värsta fall kan det till och med finnas fel i systemet som gör att hela produkten kraschar. Därför vill vi istället stycka ner hela risken i så små bitar som möjligt, så att varje liten del för sig inte gör något om risken faller ut. 

Då vi jobbar med en liten bit kod i taget minimerar vi riskerna för omfattande konsekvenser om något går fel och vi får också snabbare feedback på hur produkten fungerar.


Sammanfattning 

Det pratas alltmer om continuous integration och continuous delivery, men det är fortfarande ett relativt nytt begrepp för många. I det här blogginlägget går jag igenom de fördelar och effekter av continuous som jag tycker är de främsta - reducerad kostnad, snabbare genomströmning och reducerad risk. 

Att bygga och underhålla mjukvara blir alltmer komplext. Därför behöver vi utveckla fler och fler verktyg och tekniker för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Det gör det svårt att hitta balansen mellan kvalitet och innovation, struktur och kaos.

Vi har tagit fram en modell som ger er en snabb och enkel beskrivning av din organisations mognadsgrad i continuous världen. Testa och få ditt resultat direkt!


TESTA ER MOGNADSGRAD I CONTINUOUSVÄRLDEN

 

Skrivet av

Viktor Lazslo

är automatiseringsexpert och har i mer än 22 års tid jobbat med att effektivisera mjukvarutestning och utveckling med hjälp av verktyg, automatisering och processförbättringar både internationellt och i Sverige. Viktor har omfattande kunskaper inom systemutveckling och programmering samt i att ta fram verktyg för funktionella- och prestandatester.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration