Inspiration & Kunskap

Loadcoder - Hemmaprojektet som blev ett prestandaverktyg

Att prestandatesta ett system eller en tjänst är viktigt av flera anledningar, men trots det har prestandatestning halkat lite efter i utvecklingen de senaste åren jämfört med andra områden inom test. En anledning är att prestandatest ofta är omfattande och kräver stora, produktionslika miljöer för att kunna testas ordentligt. Men för några år sedan kom Stefan Vahlgren, prestandatestare på ADDQ, på att det måste finnas enklare sätt att använda sig av. I det här blogginlägget kan du läsa mer om hans verktyg Loadcoder.

Trots det omfattande arbete som prestandatester ofta innebär är det ett måste för större system idag. Speciellt i en tid då allting förväntas gå väldigt snabbt är det viktigt att som företag att kunna skapa system som klarar av snabba laddningstider och högt tryck. Det hela är egentligen ganska logiskt, om ett systems kapacitet aldrig har testats ordentligt så är det helt enkelt omöjligt att veta vad systemet faktiskt klarar av. Till exempel, om du som leverantör har lovat din kund att mjuk- eller hårdvaran ska klara av 1000 (eller betydligt fler) användare samtidigt utan att sajten blir långsammare eller kraschar, så är det vad din kund förväntar sig. Om det då visar sig att systemet inte håller vad det lovar när det redan är i drift kan det bli tufft eftersom prestandarelaterade problem är dyra och svåra att rätta till i efterhand. 

 

Så föddes Loadcoader 

stefan vahlgrenStefan Vahlgren jobbar som prestandatestare på ADDQ och har många års erfarenhet av test inom flera områden. Stefan brinner för teknik och hans starka engagemang inom test ledde fram till prestandaverktyget Loadcoder, vars idé föddes för ungefär 2,5 år sedan. 

- Idén har egentligen sitt ursprung ur en frustration, jag har många gånger svurit över gamla verktyg och känt att vi som jobbar med prestandatest har fått uppfinna hjulet om och om igen. Jag har tidigare använt mig av svåra verktyg för att göra ganska enkla saker, så jag kände att det måste finnas sätt för att göra lasttestning bättre, berättar han.

Bättre samarbete mellan testare och utvecklare 

Utöver att skapa ett smidigt verktyg som förenklar arbetet med prestandatester så var ett annat huvudsyfte med verktyget att förbättra och förenkla samarbetet mellan och utvecklare och testare. 

“Jag upplever att det idag finns en mur mellan utvecklare och testare. Prestandatester är ett extra steg som gör muren ännu högre, därför behöver trösklarna för samarbetet sänkas, säger Stefan.

Loadcoder är ett Java/Mavenprojekt där testaren kan använda samma tekniker som för när enhetstester och systemtester skrivs. Genom dessa delade tekniker kan samarbetsytor mellan utvecklare, testautomatiserare och prestandatestare enkelt hittas. Ett utvecklingsteams redan höga kunskaper i Java är dels en förutsättning men också en möjliggörare för enkelhet och förvaltningsbarhet. Eftersom Loadcodertester skrivs med en gemensam kodkunskap, så minskar även behovet av expertkunskaper i dagens prestandatestverktyg. I det kodnära arbetssättet finns också naturliga vägar till tidiga prestandatester som kan köras efter enhetstester i en utvecklingsmiljö eller i en continuous delivery kedja. 

“Jag ser Loadcoder som en förutsättning för ett agilt arbetssätt i framtiden. Med mer traditionella verktyg kör de på stora lastmaskiner, ju större och mer grafiska verktygen är, desto svårare är de att jobba med i den agila världen. Där tror jag att Loadcoder kan hjälpa till mycket med att förenkla, eftersom det är lätt att förstå och går att kombinera med andra verktyg”, säger Stefan. 


Förvaltningsspårbarhet ökar kvaliteten 

En annan fördel med ett verktyg som Loadcoder är förvaltningsspårbarhet, en viktig faktor som hjälper till att göra tidsbesparingar och ökar kvaliteten på produkten genom att det inte går att släppa kod utan att prestandatesterna följer efter. Det minskar risken för att felaktig kod släpps ut och bygger in högre kvalitet i produkten redan i ett tidigt skede. 

Är du nyfiken på att veta mer om Loadcoder och till och med testa det? Kika in på Stefans hemsida här. 

Sammanfattning 

För några år sedan kände Stefan Vahlgren, prestandatestare på ADDQ, att det borde finnas enklare sätt att jobba med prestandatester. Hans brinnande intresse för teknik fick honom att börja bygga ett verktyg - Loadcoder. Det är ett kodnära verktyg som syftar till att öka samarbetet mellan testare och utvecklare, höja kvaliteten på produkten och göra arbetet inom prestandatest lite enklare. Vi på ADDQ är imponerade av vår kollega Stefan och ser fram emot att följa den fortsatta utvecklingen av Loadcoder.

Prestandatest är bara ett av flera områden som vi på ADDQ hjälper våra kunder med, QA Coachning ett annat. I vår casefilm om MRG Gametek berättar deras QA Manager Viktor Johansson om hur vi hjälpte dem med QA coachning och högre kvalitet på deras produkter. 

 

Se vår casefilm - så hjälpte ADDQ MRG Gametek

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration