Inspiration & Kunskap

Sommar och sol - så varvar du ner inför semestern!

Sommaren är här och för många är det snart dags för semester. Men även om vi är många som ser fram emot ledighet och lata dagar så kan det kännas ganska stressigt såhär några veckor (eller dagar) innan ledighet. Det är ofta mycket som ska hinna bli klart innan det är dags att sätta mejlen på "out of office". Men trots att det är stressigt finns det några knep att ta till för att varva ner redan innan semestern.

Idag är stress en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivningar, och dessvärre ser stressnivåerna på många svenska arbetsplatser inte ut att sjunka. Enligt forskare är en hög arbetsbelastning i perioder inte farligt i sig, utan det är när det höga tempot inte efterföljs av återhämtning som den riskerar bli farlig. Semestern är alltså ett utmärkt tillfälle för att få ordentligt med återhämtning och ladda batterierna inför en fullspäckad höst. 

Veckorna innan semestern kan däremot kännas ganska hektiska. Det är mycket som ska bli klart på jobbet, innan kollegor och eventuella kunder försvinner på ledighet. Det är inte heller ovanligt att maj och juni bjuder på en hel del privata arrangemang i form av sommarfester, skolavslutningar, studenter eller liknande, vilket kan bidra till det hektiska schemat. 

 

Ladda ner vår checklista - Så tar QA Managern plats i förarsätet 

 

Dessutom, när vi väl går på vår efterlängtade semester tar det ofta några dagar att faktiskt varva ner. Vi rusar in i semestern med skyhög puls och tänker på jobbet, fast det är så viktigt att vi ibland låter bli.  

I det här blogginlägget har vi därför samlat fyra tips på hur du varvar ner inför semestern, trots att det fortfarande är en hel del kvar att göra innan det är dags. 

1. Gör listor  

Att prioritera bland sina arbetsuppgifter är inte alltid så lätt, ofta väljer vi människor automatiskt att göra det som är mest bråttom, även om det faktiskt inte alltid är det viktigaste. Gör två listor, en som innehåller de uppgifter som du behöver få gjorda innan semestern, en som innehåller de uppgifter som faktiskt kan vänta tills du är tillbaka.  Listorna kan fungera som en automatisk prioritering som hjälper dig att få en bra överblick över vad du behöver fokusera på och inte. 

När det kommer till prioritering överlag, kan det ibland behövas att du som QA Manager kliver in och hjälper dina teammedlemmar att prioritera bland sina uppgifter. 


2. Avsluta mjukt och starta mjukt 

Fundera på vilken dag i veckan du börjar och startar din semester. Om möjligt, kan det  vara en bra idé att börja semestern mitt i veckan och avsluta den på samma sätt. En kort vecka innan det är dags för semestern kan hjälpa dig att orka det lilla sista. På samma sätt får du en mjukstart när du kommer tillbaka, vilket kan vara skönt efter några veckors ledighet. 

 

3. Begränsa din tillgänglighet - och håll dig till det!

Semestern är till för att du ska få viktig återhämtning och hjärnan behöver få en ärlig chans att varva ner på allvar, vilket kommer bli svårt om du ändå är tillgänglig. Det behöver förstås inte innebära att du inte kan svara på ett enda mejl eller telefonsamtal under din semester, men var noga med att begränsa den. Bestäm redan innan din ledighet hur tillgänglig du ska vara och när. Är du hemma en vecka och tänker dig att du kan kan svara på några mejl under den tiden? Informera kollegor och eventuella kunder om när du kommer vara tillgänglig. 


4. Bestäm praktiska saker i förväg 

Har ni praktiska saker på kontoret som behöver göras när ni är lediga? Bestäm tillsammans med dina kollegor vem som gör vad, så att alla vet vem som är ansvarig för vad vid behov. Till exempel, finns det fakturor som behöver attesteras? Avtal som behöver skrivas på? Genom att ha sådana saker på plats i förväg minskar risken för att saker missas. Dessutom, de som är lediga och inte ska utföra arbetet i praktiken behöver inte ha huvudbry över det och kan slappna av. 
 

Sammanfattning 

Semestern är inte långt bort, vilken troligtvis är efterlängtad av många. Men veckorna innan semestern kan vara ganska hektiska, både på jobbet och privat. I det här blogginlägget ger vi dig fem tips på hur du på bästa sätt varvar ner inför semestern, för att kunna njuta av den till fullo när det väl är dags och för att komma tillbaka till jobbet med fulladdade batterier. 

I dagens läge då utvecklingen går i rasande fart kan det kännas svårt att hänga med i svängarna, en vanlig utmaning för många QA Managers idag. I vår checklista hittar du flera tips på hur du som QA Manager tar plats i förarsätet och behåller den! 

New call-to-action 

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration