Inspiration & Kunskap

Tips för en effektivare arbetsdag!

Idag blir vi mer störda än någonsin, tekniken gör att det ständigt plingas, plongas och så vidare i alla möjliga format och enheter. Det tenderar att ta en hel del tid, och i en bransch där det ställs höga krav på ett snabbt tempo blir effektiva arbetsdagar extra viktigt. Här är fem tips för effektivare arbetsdagar!

Många QA Managers har en utmaning i att de känner att de inte riktigt hinner med allt under sina arbetsdagar, det är många i organisationen som drar i dem och en stor del av arbetstiden går åt till att "släcka bränder". Desto svårare blir det i ett team där allting ska gå väldigt fort, där testare och utvecklare rent krasst har lika mycket tid på sig som alltid att göra mer jobb. 


Ladda ner vår checklista - Så tar QA Managern plats i förarsättet 


När allting går fort blir det ännu viktigare att jobba effektivt, vilket ofta är lättare sagt än gjort. I det här blogginlägget har vi därför samlat fem tips som kan hjälpa dig att effektivisera dina arbetsdagar: 

1. Fokusera på en sak i taget

Det här är ofta svårare än det låter, speciellt när det hela tiden uppstår mindre problem som måste lösas på stört. Eller när avbrotten blir många och vi hela tiden tappar koncentrationen. Det kan kännas som en bra idé att vid dessa tillfällen försöka göra flera saker samtidigt, men faktum är att forskare har kommit fram till att multitasking på det sättet inte är speciellt effektivt. Försök därför att fokusera på en sak i taget, du kommer snabbare bli klar med uppgiften och dessutom göra den bättre när den får ditt fulla fokus. 


2. Begränsa mejlkollen

Att ständigt kolla mejlen kan ta väldigt mycket tid och det är lätt hänt att fastna när du väl har börjat svara på ett, fast du egentligen hade tänkt göra annat. Försök, i den mån det går, att begränsa mejlkollen under arbetsdagen. Planera in tid för när du ska läsa och svara på mejl, att kolla den flera gånger i timmen under hela dagen kan snabbt äta upp mycket arbetstid. 


3. Prioritera bland arbetsuppgifter 

Prioritering kan ibland vara svårt, vi människor har en tendens att alltid prioritera det som är mest bråttom, även om det i många fall faktiskt inte är det viktigaste.  Att hela tiden försöka fixa till det som är mest bråttom kan dock kännas ganska stressigt, så ta dig tiden att fundera på vilka arbetsuppgifter som är både bråttom och viktigast och fokusera på dem först. När det kommer till utvecklingsteam och rollen som QA Manager kan det dessutom vara svårt att veta vad som ska prioriteras när det dras i en från flera håll.

4. Minimera onödiga störningar  

Idag blir vi ständigt störda i våra arbeten. Tidigare var det kanske främst kollegor som ville ställa frågor som gjorde att vi blev avbrutna, men så ser det inte ut längre. Tekniken idag gör att det ständigt plingar, plongar och vibrerar i både surfplattor och mobiltelefoner (och datorer). Det i sig är en utmaning för många idag, som upplever att dessa ständiga störningar påverkar koncentrationen negativt. Du har troligtvis notiser på både mobiltelefon och dator under hela dagarna, ta för vana att stänga av de notiser som faktiskt inte behövs under dagen. 


5. Effektivisera dina möten 

För många av oss kan vissa dagar kännas som ett enda långt möte, att hinna jobba med annat emellan två möten blir en omöjlighet. Och, handen på hjärtat, varje möte kanske inte ger sådär extremt mycket utan känns mest som lite slöseri med dyrbar tid. Fundera därför på några saker, finns det möten du kan delta kortare stunder i? Finns det några möten som du rent av kanske inte behöver delta i? Och vilka möten kan ni tillsammans göra kortare och mer effektiva? 


Sammanfattning 

Det pratas en del om tidspress idag och att många blir alltmer stressade på arbetet. I en tid som idag då allting går väldigt fort ökar även kraven på att hinna med så mycket som möjligt på lika mycket tid som alltid. Som QA Manager kan det kännas svårt att få ihop dagarna som ofta består av ständiga störningar och många som drar i en. Men det går att effektivisera sina arbetsdagar, genom att till exempel effektivisera sina möten och begränsa mejlkollen. 

Vill du läsa mer om hur du som QA Manager tar plats i förarsätet och behåller den? Ladda ner vår checklista för fler tips och trix att använda i din vardag! 

 

New call-to-action

 

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration