Inspiration & Kunskap

Tre tips för att underlätta den agila transformationen

En vanlig utmaning för många som jobbar inom test och utveckling idag är övergången mellan de olika världarna. När en organisation går från mer fasta arbetssätt, såsom vattenfallsprojekt, till mer agila metoder så innebär det ofta ett antal utmaningar. I det här blogginlägget listar vi därför tre konkreta tips för hur du kan underlätta den agila transformationen. 

Det finns förstås en hel del faktorer som kan försvåra eller förenkla processen med den agila transformationen, till exempel kan äldre, tunga system vara en bromskloss. Men i de fall där det egentligen inte finns några konkreta hinder på det viset för att lyckas med den agila transformationen kan det ändå dyka upp några gupp på vägen. Genom att vara rustad inför dessa kan det göra övergången lite lättare. 

Här är tre tips för att underlätta den agila transformationen: 


1. Arbeta ner den tekniska skulden

Många som idag jobbar i äldre, tyngre system ser nästan den tekniska skulden som någon form av sanning. En vanlig tanke i dessa fall är “systemet fungerar så, det är inget jag kan påverka”. Men den behöver inte alltid vara så svårt att åtgärda.  Den åtgärd som sedan fixar till problemet kan hjälpa till att minska den tekniska skulden, vilket både sparar tid och pengar i slutändan. Ibland kan det som åtgärdas till och med göra vissa delar av arbetet mer effektivt. Självklart kan det vara svårare att fixa när det är mer avancerade saker i systemet som ställer till det, men ibland är åtgärderna som behövs enkla. Så var inte rädd för att ta tag i det som behöver rättas till, det kommer ge stora effekter när det kommer till att minska den tekniska skulden. Ytterligare ett tips är att bestämma att detta ska göras under en specifik sprint och sedan bara se till att göra det!  


2. Virtualisera era testmiljöer

Idag är det fullt möjligt att virtualisera sina testmiljöer utan att det behöver vara krångligt. Det är fortfarande vanligt förekommande idag att man tar en backup av sin testmiljö som ligger på gamla, fysiska servrar och sedan laddar upp den i molnet. Det är att gå ungefär halva vägen, och detta görs trots att det i slutändan är både billigare och lättare att använda testmiljön om den virtualiseras fullt ut. Idag finns det många verktyg och tjänster som låter dig klona testmiljöer betydligt smidigare än tidigare, utan att det direkt tar upp en stor mängd lagring. Att virtualisera er testmiljö är också mer kostnadseffektivt, eftersom du kan starta upp den när du ska arbeta med den, stänga ner den när du är klar och bara betala för den tiden ni faktiskt aktivt använder den. Till skillnad från när testmiljön ligger på en extern server, som kostar pengar oavsett hur mycket eller lite den används. Se alltid till att din testmiljö klonas på så vis att den nya miljön blir den gamla plus förändringar. Då blir den mer lättanvänd och gör att ni slipper klona miljön flera gånger så fort ni ska göra en förändring.


3. Uppmuntra samarbete i teamet 

Även om många saker blir betydligt bättre och mer effektiva genom ett agilt arbetssätt, så kan det i vissa fall vara några områden som behöver jobbas lite extra på. Det kan till exempel vara svårt att från start hitta ett bra samarbete i teamet när det händer mycket saker runt omkring. Samtidigt är det oerhört viktigt att just samarbetet fungerar, eftersom ju mer och bättre samarbete, desto bättre kvalitet. I dessa fall bör du som chef eller team manager jobba på att kontinuerligt uppmuntra och stötta ditt team att samarbeta. Det kan till exempel ske genom att du ger dem konkreta arbetsuppgifter som de ska lösa tillsammans. Se till att vara delaktig, engagerad och ge ditt team ordentligt med uppskattning och återkoppling under hela deras arbete.


Sammanfattning

Det är en vanlig utmaning att gå från mer fasta arbetssätt såsom vattenfallsprojekt till agila metoder. Tre konkreta tips för att underlätta den agila transformationen är att arbeta ner den tekniska skulden, virtualisera sina testmiljöer och uppmuntra till ett nära samarbete i teamen.  

Vill du ha fler konkreta tips för hur du som är team manager med ansvar inom QA kan ta platsen i förarsätet och behålla den? Då tycker jag att du ska ladda ner vår checklista, som bland annat innehåller tips på hur du skapar rätt team och hur du blir en bra team manager. 

New call-to-action

 

 

Skrivet av

Marie Sundbom

driver kommunikation, employer experience och marknadsfrågor på ADDQ. Hon blir extra lycklig av att utvecklas tillsammans med andra, när hjärtat får ta mest plats och när vi ser varandras olikheter som en styrka för att skapa en fantastisk helhet.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration