Inspiration & Kunskap

Värdet av continuous - därför kan du inte blunda längre

Även om det har pratats en hel del om continuous de senaste åren så är det fortfarande ett område som är väldigt nytt för många företag. Man vet inte riktigt vad det är, hur det fungerar eller varför det är viktigt att börja fundera på det.

Vi har tidigare skrivit om hur continuous integration och continuous delivery fungerar, två vanliga metoder inom continuous. I grund och botten bygger det mycket på teknik och många begrepp liknar varandra, vilket inte gör det helt lätt att hålla koll på allt om du är ny på området. I det här blogginlägget vänder vi istället blicken mot det faktiska värdet av continuous. 

Snabbare leveranser  

Den främsta fördelen med att jobba med continuous är att det möjliggör betydligt snabbare leveranser till kund, något som det hela tiden ställs högre krav på idag när allt går fort. Continuous som arbetssätt gör att du kan släppa mindre releaser ofta, kanske fler gånger om dagen, eller till och med i timmen. Det i sin tur möjliggör dessa snabba leveranser som slutanvändaren idag förväntar sig. Det går inte längre att blunda för att de företag som kommer lyckas leverera affärsnytta snabbast är de som kommer överleva längst i dagens hårda konkurrens. 

 
Bättre produkter med kontinuerlig utveckling  

Genom kontinuerlig utveckling kan du även få en bättre produkt, vilket borde vara en viktig parameter i varje fall där du jobbar med mjukvara som går till en slutanvändare. Dagens konsumenter är otåliga och blir hela tiden mer kräsna, vilket ställer höga krav på att skapa riktigt bra produkter för att ha en chans att överleva på marknaden. Men för att lyckas skapa en så bra produkt som möjligt måste du kontinuerligt prova och utvärdera ditt arbete, vilket continuous möjliggör. Här jobbar du hela tiden med en liten bit kod i taget, vilket reducerar riskerna för omfattande konsekvenser om något går fel. Men framför allt gör det att du får snabbare feedback på hur produkten fungerar. Det blir även enklare att göra A/B-tester, eftersom du släpper releaser ofta som du sedan kan testa. Resultatet av A/B-testerna kan sedan ge dig tydliga resultat på vad som fungerar bäst för slutanvändaren och hela tiden hjälpa dig att förbättra och optimera produkten, en liten bit i taget.  

Moderna arbetssätt attraherar kandidater

Medan lön och andra förmåner ofta låg högst upp på önskelistan tidigare när man sökte jobb så har teknik och verktyg nu tagit sig högre upp på listan för faktorer som är viktiga för oss på jobbet. Många som idag jobbar inom continuous brinner för sitt yrke och deras främsta drivkrafter är möjligheten till ständiga utmaningar och utveckling. De vill jobba med ny teknik och intresserar sig i första hand för företag som ligger i framkant på området. Det ställer förstås också krav på företag att kunna erbjuda detta för att ses som en attraktiv arbetsgivare, något som är ännu viktigare i en bransch där företag idag mer eller mindre "sliter" i duktiga kandidater. 
 

Sammanfattning  

Continuous som begrepp är fortfarande nytt för många, men faktum är att det börjar bli svårt att blunda för att det snart kommer bli ett måste för företag att gå åt det hållet. Speciellt om du jobbar med mjukvarurutveckling av produkter som ska gå till en slutanvändare. Genom att arbeta continuous får du möjlighet att leverera snabbare till kund, skapa bättre produkter och bli en mer attraktiv arbetsgivare. 

 

Att bygga och underhålla mjukvara blir alltmer komplext, vilket är den främsta anledningen till att v behöver utveckla fler och fler verktyg och tekniker för att hänga med och vara konkurrenskraftiga. Det gör det svårt att hitta balansen mellan kvalitet och innovation, struktur och kaos. Vår CQA-guide är skapad för att hjälpa dig med just det, ladda ner den nedan!

Ladda ner CQA-guiden

Skrivet av

Viktor Lazslo

är automatiseringsexpert och har i mer än 22 års tid jobbat med att effektivisera mjukvarutestning och utveckling med hjälp av verktyg, automatisering och processförbättringar både internationellt och i Sverige. Viktor har omfattande kunskaper inom systemutveckling och programmering samt i att ta fram verktyg för funktionella- och prestandatester.

Prenumerera för mer nyheter och inspiration